Om författarna i 13 svarta sagor VI: RYMDSKRÄCK

Cia Sigesgård är en inbiten skräckfantast som gärna skrämmer och blir skrämd. Till vardags arbetar hon i fastighetsbranschen och på kvällarna skriver hon skräck. Hon har bland annat publicerat succén Inga kelgrisar, inga styvbarn och gett ut ett flertal noveller på Swedish Zombie. Rymden är ett specialintresse och ja, hon vinner antagligen över dig i schack ;)

Jimmy Berestål är en författande fyrabarnspappa från Göteborg, bosatt i Skövde. Är ena halvan bakom Instagram-kontot De ögondöda) som i dagarna färdigställer manuset till del 1 av romanen med samma namn. Har tidigare gett ut novellerna ”Jag, dödens fotograf” (Hoi) och ”Bua mig” (Swedish Zombie), samt vunnit en tävling i podden Mannen med den gula rocken med novellen ”Spår i snön”. Skriver gärna skräck som känns på riktigt, som kramar om både maginnehåll och hjärta.

Kristina Hård har gett ut böcker sedan 2009, senast Kaisertrilogin om troll och luftskepp i ett nutida Sverige. Hon undervisar också vid Lunds universitets författarskola och är en av personerna bakom podden Storysyndromet – som inte kan låta bli att leta berättelser i allt.

Helena Dahlgren debuterade med skräckguiden 100 hemskaste och har sedan dess skrivit sjutton böcker, främst inom fantastikgenren, och ett flertal noveller. Hennes serie om Ödesryttarna är utgiven på nio språk. Hon bor i Stockholm med döttrar och två katter, men tillbringar även mycket tid i Norrbotten där idén till ”Aurora” väcktes. Som tonåring var Helena besatt av tv-serien Arkiv X, men till sin stora besvikelse har hon aldrig – inte ens om man använder den mest generösa definitionen – upplevt vad som kan klassas som en ”X-file”.

Johan Ring är en 43-årig smålänning bosatt i Skåne. Han har gett ut romanen Fyra Minuter samt ett flertal noveller. Vid sidan av skrivandet gör han bland annat musik i bandet Death Tetra.

Emmelie Pettersén Uggla, eller E.P. Uggla, är uppvuxen i den lilla skånska byn Vinslöv men bor idag i Nacka utanför Stockholm. Hon är utbildad jurist och har arbetat med allt från socialrätt till migrationsrätt och krisberedskap. Vid sidan av sina juridikstudier har hon också läst psykologi och idéhistoria vid Stockholms universitet, samt kreativt skrivande vid Harvard Extension School i Boston. Emmelie debuterade 2017 och har skrivit flera dystopiska skräckromaner, men också manus till mytologiska poddar. Hon har en förkärlek för att gräva fram nya vetenskapliga rön och dra dem till en extrem vilket skapar kittlande framtidsscenarion.

Marcus Stenberg överdoserade på X-files, rymdfilmer och var prenumerant på UFO-Aktuellt redan som barn. Han är fotografutbildad norrbottning som bokbloggat i över tio år på bland annat Bokhora och poddat om böcker i Ett eget rum. Han har gett ut en bok om sin usla ekonomi och en om bokmässan. Till vardags förbereder han sin Mr. Chuckle Teeth-cosplay, driver litterära butiken Sorrow Number Five och jobbar på en kommun i Tornedalen.

Love Kölle har i snart tio års tid skrivit, översatt och gett ut fantastik och poesi. Inspiration hämtar han från drömmar och förändrade medvetandetillstånd, från världshistoriska skeenden, mytologier och metafysik. Och från kiosklitteratur, B-filmer, serietidningar och surrealism. För Swedish Zombies trognaste läsare är han en välbekant författare. Han har tidigare medverkat i ett flertal av antologierna i 13 svarta sagor-serien, och 2017 gav förlaget ut hans kortroman Ingrid.

Jenny Lundin är född i Stockholm och bosatt i Dalarna sedan tio år. Där ägnar hon tiden åt att skriva noveller och annat, och att hålla skrivkurser. Och att tänka på rymdens oändlighet. Bland det bästa med att bo i Dalarna är att det går att se Vintergatan. Hon både älskar rymden och är rädd för den.

Katarina Emgård skriver på en essä om sju hejdå och att spöka, intervjuar influensers för en faktabok om graviditetens kulturhistoria och får starka pyromaniska impulser när jag stirrar på de sista oredigerade sidorna i mitt romanmanus. Publicerat en handfull noveller, har åsikter om film och driver en litteraturförening som vill göra det fina fult och tvärtom. Tror ibland att vi nått alla berättelser ände, men fortsätter återvinna all slask som passerar genom mitt flöde i hopp om att det finns skrymslen av livet kvar att utforska.

Rikard Slapak är hemmahörande i Hudene, Västergötland. Under dagarna jobbar han som fysiklärare och under kvällarna försöker han skriva. Där emellan tar han sig ut i skogen med löparskorna för att förhindra hjärnan från att bli mossa. Han är aktuell med den kommande novellsamlingen Nattskräck.

Frida Windelhed är en stockholmsk skräckförfattare och musiker bosatt i Göteborgs skärgård. Hennes skräck- och science fictionnoveller har publicerats i ett flertal antologier, och hon har skrivit två delar i romanserien Den nya skräcken: hämndberättelsen Rött universum och spökhistorien Järnvärld. Det är mörkt, erotiskt och inte sällan politiskt. Frida Windelhed skriver gärna om det äckliga, gränsöverskridande och djupt hjärtskärande, ofta med feministiska och queera teman.

Sofia Albertsson är en skräckförfattare från Dalarna som älskar drömlika scenarion i den grå vardagen. Blandar gärna erotik med fasa, och det vidriga med det vackra. Inspireras av naturens fantastiska obehagligheter och sina egna fobier. Debuterade 2007 och har sedan dess släppt både novellsamlingar och romaner. Samt medverkat i ett antal antologier.